Natura...Cel mai bun designer !!!

Dragi prieteni,poate nu mulți dintre voi știu câteva secrete ale scoicilor...mici,mari,urate sau frumoase ele număra mai mult de 20 de mii de specii.Gasteropodele au cochilia formata dintr-o singura bucata. Pe măsura ce animalele cresc, cochilia acestora se mărește, luând adesea forma unei spirale răsucite în jurul unui ax central.Unele dintre scoici sunt numite bivalve tocmai pentru ca au cochilia formata din doua valve, prinse între ele printr-un ligament elastic.Cele mai cunoscute bivalve sunt midia, stridia și scoica de râu.
Scoicile nu înoată, se mișcă încet la suprafața malului sau a nisipului și totodată nu vad,nu aud.Ele se deplasează cu ajutorul unui picior iar singurul lor simt este cel tactil,un simt dezvoltat: sesizează cea mai mica tulburare a apei iar când se simt în pericol își strâng bine cele doua capace având o forța de trei ori tăria celor mai puternici mușchi ai corpului omenesc. Cele doua capace ,sidefate pe dinauntru,protejează scoica de orice primejdie.Aceste cochilii sidefate sunt produse în mod natural de moluștile bivalve.E singura viețuitoare care poate "fabrica" sidef și lacrima scumpa a adâncurilor:Perla
Perlele se formează când un corp străin (orice de la un grăunte de nisip până la un parazit) pătrunde între cele două cochilii ale scoici.Odată blocat înăuntru, obiectul este înconjurat de calciu și izolat.



Sper ca v-au fost de folos informațiile si totodată vizualizați "mica mea comoara din adâncul apelor"


















7 comentarii:

  1. cristian: Foarte interesant!Imi plac scoicile tale!
    Uite ceva interesant care majoritatea persoanelor ingora aceste vietati!
    Felicitari pentru postare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Extraordinar!!!!Superb!!!!Interesanta postare!!

    RăspundețiȘtergere
  3. O postare care iti atrage atentia numai uitandu-te la fotografii..nu mai zic ca tot ce ai scris este de folos si de retinut!!
    Felicitari!Intradevar ceva interesant!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc tuturor pentru apreciere!Ma bucur ca v-au fost de folos informatiile!
    Numai bine tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, am mai postat undeva la "Trandafirul de resert"- dar ca anonim, vroiam doar sa te felicit pentru blog-ul SUPER TARE pe care l-ai realizat si sa iti sugerez sa mergi inainte cu toate pietricelele din colectie, ba chiar mai mult sa mai adaugi si minunatiile stranse din diverse locuri ale lumii - personal. Mult succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Absolut superbe scoicile! Intr-adevar, formele sunt foarte complexe, te face sa te minunezi cum poate natura crea ceva atat de impresionant la o scara atat de mica.
    De fapt, tot ce ne inconjoara, daca e sa studiem pana la cele mai mici detalii, este nemaipomenit.
    Personal, mi se pare foarte interesanta prezenta efectului de fractali din natura (ca exemplu clasic, feriga - la care forma intregului este identica cu forma partilor din care e format si tot asa, pana la ultima frunzulita - care de asemenea are aceeasi forma ovala).

    RăspundețiȘtergere